Hoe werkt een waterverzachter?

De bedoeling van een waterverzachter is het kalk in het leidingwater te verminderen tot een aanvaardbaar niveau. Zoals bekend, is een te hoog gehalte aan kalk nefast voor de waterverwarmingstoestellen, kranen, douchekoppen, vaatwasmachine, wasmachine en leidingen.


Verzacht water heeft bovendien de eigenschap beter te wassen met minder zeep of detergent. Ook bij het douchen of het baden zal men merken minder shampoo of zeep nodig te hebben en laat het water een 'zachte' indruk na.


Een waterverzachter is milieuvriendelijk. Wassen met verzacht water leidt tot minder verbruik van zeep en wasmiddelen. Op deze wijze kan men tientallen kilo's fosfaten, detergenten en complexvormen uit onze waterlopen houden!


Te zacht water kan eventueel metalen leidingen aantasten. Daarom wordt de verzachter zo geregeld dat niet alle kalk uit het water wordt verwijderd. Ook voor de gezondheid is het beter nog een kleine hoeveelheid kalk in het water over te houden.Een waterverzachter bestaat uit drie componenten:


De eigenlijke verzachter - Een gesloten houder waardoor het water geleid wordt. Hierin zitten gele microballetjes, het zgn. ionenwisselaarshars, die balletjes hebben de eigenschap het water te ontdoen van kalk en magnesium.


De kleppenstuurblok - een geheel van kleine klepjes die elektrisch gestuurd worden en de waterstroomrichting sturen.


De pekelbak - gevuld met zout. Via de kleppenstuurblok wordt steeds een bepaald niveau water in de zoutbak aangehouden. Het zout lost op in dit water tot een concentratie van ca. 25 % en vormt pekel. De zoutbak van een huishoudelijke waterverzachter kan 25 kg tot 100 kg zout bevatten. Voor een vaatwasmachine is dit echter 1 tot 1,2 kg. Eénmaal de concentratie van ca. 25 % zout in water bereikt is, stopt het zout met oplossen en blijft het resterende zout in korrelvorm.

 
       
 
italiano (coming soon)
 
nederlands français english deutsch español italiano